Olifantenbeelden van aangespoelde slippers

De Keniaanse Julie Church, een natuurbeschermer in dienst van WNF, was in 1999 aan de kust van de Indische Oceaan, omdat schildpadden zich daar voorbereidden op hun voortplanting. ,,Ik zag dat ze zich nestelden te midden van schokkende hoeveelheden plastic. Daartussenin zaten kleine kinderen speelgoed te maken van de restanten van slippers, aangespoeld na een lange reis vanuit het Midden-Oosten en zelfs Australië. Zo kwam ik op het idee om hun moeders aan te moedigen hetzelfde te gaan doen, maar dan voor verkoop op een kerstmarkt. Zo is het bedrijf Ocean Sole ontstaan.” Gepubliceerd op de achterpagina van NRC Handelsblad, 6 februari 2014 NRC_Flipfloprecycling

Eerst werkten de werknemers nog met takken en doornen, zoals de kinderen. Inmiddels komt er lijm aan te pas, al is het nog niet gelukt om geschikte ecologische variant te vinden. Julie Church, een blanke Keniaanse, achterkleinkind van Europese kolonialisten, is vandaag de dag directeur van een groot recyclebedrijf dat zo’n 400.000 kilo aangespoelde slippers per jaar verwerkt. Het heeft zestig lokale werknemers in loondienst en biedt bovendien werkgelegenheid aan tientallen strandjutters.

De slippers hebben na een wasbeurt felle kleuren. Verf hoeft er niet bij. Het materiaal is zeer geschikt voor het maken van speelgoed, juwelen, sleutelhangers, maar Ocean Sole maakt er ook laptophoezen, deurmatten en grote kunstwerken van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *